Manuele lymfedrainage

Heeft u last van opgezette ledematen? De kans is groot dat er vocht in het weefsel zit, ook wel oedeem genaamd! Hier kunnen diverse oorzaken aan ten grondslag liggen. Veelal is het een beschadiging veroorzaakt door het overbelasten van het lichaam, na botbreuken of van een operatie.

Om dit (lymfe) vocht weer uit de weefsels te krijgen passen we de manuele lymfedrainage toe. Dit is een hele rustige en zachte massagetechniek van ‘huidverschuivingen’ waarmee de werking van het lymfesysteem wordt ondersteund. Het is speciaal bedoeld voor het bestrijden van lymfe-oedeem. Veel mensen zullen dit wel herkennen onder de noemer opgezette ledematen door vocht ophoping.
Bij de eerste behandeling wordt altijd uitgebreid gekeken naar aard en oorzaak van het oedeem. Daarna wordt bepaald of en hoe er zal worden behandeld. Zo nodig zal er een arts geraadpleegd worden.

Hoe ziet een behandeling eruit, en wat doet het met je?

Osteopathische BehandlungAfhankelijk van oorzaak en locatie van het oedeem, wordt op verschillende manieren gewerkt. Eerst activeren we de lymfe knopen in de nek, dit is de verzamelplaats waar het lymfevocht naar toe gaat en weer opgenomen wordt in het bloedvatstelsel. Met het wrijven van de handpalmen, het draaien met de vingers en het “scheppen” met de hand, breng je de stroming opgang. Meestal wordt een bepaald lichaamsdeel behandeld, zoals een gehele arm, been of rug. De behandeling zelf is zacht en rustgevend.

Met de behandeling wordt de afvoer van lymfe bevorderd, terwijl de afbraak van de afvalstoffen in het lymfevocht daarna gewoon door het lichaam zelf gebeurd. Dit gebeurt deels in de lymfeknopen (o.a. te vinden in de oksels, liezen en nek) en verder na het terugvloeien van de lymfe in het bloedvatstelsel.
Met de afgevoerde lymfe kunnen tevens de afvalstoffen uit het weefsel worden verwijderd die zich opgehoopt hebben door een onvoldoende werking van het lymfevatenstelsel.

Na enige tijd worden door de patiënt vaak lichte tintelingen gevoeld, ten teken dat er ‘iets gebeurd’ met het oedeem. Meestal is na afloop al een (lichte) afname van het oedeem te zien of te voelen (druk). Voor een goed resultaat zijn altijd meerdere behandelingen nodig.

Bij een tijdelijke overbelasting van het lymfestelsel zal snel herstel van de normale situatie optreden. Bij botbreuken zie je al snel dat er herstel van het weefsel plaats vind en zo een versneld genezingsproces kan optreden. Bij een forse beschadiging van het lymfestelsel (bv. na een operatie, of bestraling) is het vaak nodig te blijven behandelen om te voorkomen dat het oedeem opnieuw verergert. De frequentie van de behandelingen is dan wel laag, bijvoorbeeld eens per maand of zes weken.

Zie ook ...

Virtuele Maagband

tegen gewichtstoename

Speciale Therapieën

Hypnose therapie
tegen roken, stress, etc


Behandeling van migraine, aanzienlijke vermindering klachten!

Testimonials

 • Wilhelmina

  Nadat ik bijna 60 jaar gerookt heb en vele stoppogingen later, heb ik de knoop doorgehakt. Mer succes!

 • Karel

  Mijn collega’s moesten wel lachen toen ik vertelde dat ik vanaf nu een niet-roker ben.

 • Bettina

  Mijn migraine en stijfheid klachten zijn met 75% vermindert!!

 • André Kamp

  Kundige therapeut, weet wat hij doet. Ik had er na 1 behandeling al baat bij!

 • D. Almekinders

  Gelukkig kan een massage in de loop van de zwangerschap ook zittend gegeven worden, een echte aanrader voor iedere zwangere dus!

 • A.H. uit Stellendam

  Mocht ik ooit nog andere problemen ondervinden, dan ga ik hier zeker weer naar toe!!

 • Diana K. uit Herkingen

  Ik had niet verwacht dat we met 3 behandelingen zo'n resultaat zouden behalen, ik ga reclame voor jou maken 😉

 • Marion v.d. N

  Heel blij ben ik dat ik De Leeuw Massagetherapie heb gebeld. In dat gesprek kon ik duidelijk uitleggen wat er aan de hand was en waar ik tegenaan liep!

 • M. Koene

  Doordat ik met zware tassen om mijn schouder liep kreeg ik daar veel last van. De tips die ik van Ron kreeg  zorgen er voor dat ik er nu anders mee om ga!

 • P. B. uit Dirksland

  De behandel combinatie van een chiropractor en die van jou heb ik als zeer prettig ervaren, heel fijn dat dit uit het zelfde verzekeringspakket kan worden opgelost! Je hebt hierdoor bij mij de puntjes op de i gezet!

 • Lianne

  Ik ben heel blij dat ik met mijn spoedgeval zo snel bij je terecht kon voor een behandeling, om nog een week door te moeten lopen met die pijn was voor mij geen optie!

 • Krijn

  Ik ben er nog iedere dag blij mee dat Ron die zeer vervelende blessure heeft genezen :-).

 • Julia

  Mijn schouder deed de hele dag pijn, toen kwam ik bij Ron terecht en al na 1 (pijnlijke) behandeling kon ik mijn arm al omhoog krijgen!

 • Temara

  Super bedankt voor de fijne behandelingen van mijn schouder / bovenarm. Het gaat nu weer goed met mijn spieren.

Meer reacties…