Massagetechnieken – een inventarisatie

Over de hele wereld wordt gemasseerd waarbij allerlei technieken en benamingen worden gebruikt. In dit deel van mijn website breng ik zoveel mogelijk technieken en begrippen in kaart. Als je informatie hebt over een massagetechniek die hier niet staat vermeld, laat het me dan weten.
Zie ook De fijne kneepjes van de masseur.

Alfabetisch overzicht van massagetechnieken

Aromatherapie, etherische oliën

Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze, gebaseerd op gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma en therapie en staat voor behandeling met geuren. Aromatherapie wordt vooral ingezet bij klachten die samenhangen met spanningen, angst en slapeloosheid. De geuren zouden inwerken op het onderbewuste en een verstoord zenuwstelsel terug in evenwicht brengen.
Veelal wordt aromatherapie toegediend via massage met etherische planten oliën, maar ook verstuiven of verdampen van de oliën komt regelmatig voor.

Ashiatsu massage

Bij deze techniek wordt met de voeten gemasseerd (ashi = voet). Hierbij houdt de masseur zich in balans aan touwen of een reling aan het plafond en “loopt” over de rug van de patiënt. Het geeft een diepe massage die de meeste mensen prettig vinden maar heeft ook elementen van chiropractie (“kraken”).

Ayurvedische massage

Ayurveda is een hindoeïstische gezondheidsleer uit India, die (volgens de traditie) door de goddelijke kosmische geest Brahman is geopenbaard. De Ayurveda heeft geen religieus geïnspireerde visie op alles wat met de totale gezondheid van lichaam en geest te maken heeft. Het is een veelomvattend systeem van medische voorschriften en praktische handelingen, die niet altijd ondersteund worden door de moderne (medische) wetenschap.
Bij de Abhyanga Massage wordt sesamolie, kokosolie of ghee (geklaarde boter) gebruikt waarin kruiden in verwerkt zijn. Bij Ghee Abhyanga wordt een speciale medicinale ghee gebruikt

Bindweefsel massage

Het bindweefsel is een laag tussen de huid en de spieren dat een ondersteunende en verzorgende functie heeft en waardoor o.a. bloedvaten en zenuwen naar de organen lopen. Door het masseren van het bindweefsel worden andere organen dan de plek die gemasseerd wordt gestimuleerd.

Breuss massage

Dit is een ontspannende massage van de nek, rug en bekken in combinatie met warme olie. Het heeft met een diepe energetische doorwerking die verlichting biedt bij verkrampte en verstijfde rugspieren. Het wordt vaak in combinatie met de Dorn methode toegepast.

Cayce massage

De Amerikaanse paragnost Edgar Cayce is bekend om zijn medische diagnoses (readings). Eén van de behandelingen die hij ontwikkelde was een lichaamsmassage. Het doel is ontspanning en verbetering van (de balans in) het mentale, emotionele en fysieke evenwicht, en verbetering van de verbinding tussen de organen. Hierbij wordt het lymfevatenstelsel gestimuleerd om het lichaam te zuiveren en daardoor zeer geschikt tijdens herstel.

Chakra massage

Een chakramassage is gericht op de energiebanen in je lichaam. Het is ook wel bekend als “polariteitsmassage”. Door de massage worden blokkades van de energie opgespoord en verholpen en de (energie)balans in het lichaam hersteld. Elk van de 7 chakra’s  zijn verbonden met verschillende krachten en emoties.

Cupping

Dit is een huidweefselmassage waarbij de masseur een glazen bol op de huid plaatst en met een bal ter plekke vacuüm gezogen. Dit stimuleert de totale doorbloeding en de huidfuncties.

Dorn methode

Door manipulatie van het lichaam – in samenwerking tussen patiënt en behandelaar – worden verschoven rug- en halswervels voorzichtig weer op hun plaats gezet en gewrichten weer uitgelijnd. Hierna wordt vaak een Breuss massage gegeven met warme olie en Sint Janskruid.

Drukpunt / Triggerpoint / Acupressuur

Het uitoefenen van aangehouden druk op specifieke plaatsen van het lichaam wordt in de oosterse geneeskunde toegepast om energiebanen en -stromen te stimuleren. De kruisigen van drukpunten zijn volgens de theorie achter deze behandeling verbonden met specifieke organen.

Lees verder…

Energtische therapie

Herstelling van de energiestromen in het lichaam waardoor genezing kan plaatsvinden. Zie ook Chakra’s.

Holistische massage

Volgens de holistische visie vormen je lichaam, emoties en gedachten één geheel. Deze aspecten weerspiegelen – en beïnvloeden elkaar. In een ideale wereld vormen deze aspecten een prettige balans. Ze zijn stromend; in beweging; je bent zelf in balans. In werkelijkheid kan dit evenwicht door veel redenen verstoord raken. Je voelt je minder prettig en er kunnen klachten ontstaan.
Problemen en emoties die niet verwerkt zijn, stress, moeilijke situaties, zullen zich vaak uiten in lichamelijke klachten zoals een pijnlijke rug, stijve nek, last van de armen, veel hoofdpijn, etc. Ziek zijn houdt in dat je lichaam en geest niet in balans zijn met elkaar.

Lees verder…

Holistic pulsing

Wij bestaan voor het grootste deel uit water en Holistic pulsing maakt daar gebruik van. De patiënt is geheel gekleed en de masseur gebruikt ritmische massages om het water in het lichaam in beweging te krijgen. Het doel is om een diepe ontspanning te bereiken die helende kwaliteiten heeft en waardoor de patiënt zich bewust wordt van zijn/haar lichaam.. Het is te combineren met andere massage methodes en verbale therapieën.

Hydromedmassage

Deze techniek komt uit Engeland met als doel de ontspanning van vooral rug, nek en schouders. Tijdens  de behandeling  ligt de patiënt op de rug wat een uitkomst is voor mensen die niet op hun buik kunnen liggen of dat als onprettig ervaren.
De behandeling vindt plaats op een matras gevuld met warm water van +/- ongeveer 42 C. De natuurlijke en ontspannen positie van vooral de wervelkolom en het warme water geven op zich al ontspanning. Door het ontspannen van de spieren kunnen deze beter gemasseerd worden, ook de dieper gelegen spieren.

Hotstone massage

Het idee achter Hot-stone massage therapie is dat de directe warmte van de stenen de spieren ontspant, waardoor de therapeut toegang kan krijgen tot diepere spierlagen en deze weefsels beter kan behandelen. De gebruikte stenen zijn meestal lava- of basalt stenen  Door hun hoge dichtheid houden ze de warmte goed vast. Ze worden gewonnen uit rivierbeddingen of zee en hebben hun gladde vorm op een natuurlijke manier gekregen.

Klassieke massage

De klassieke massage heeft tot doel de doorbloeding te bevorderen. Hierdoor verbetert zowel de afvoer van afvalstoffen als de opname van voedingsstoffen. De gebruikte technieken zijn strijken (lange bewegingen) en kneden (diepe massage). Hiervoor gebruikt men in sommige landen de term “Zweedse massage”.

Lomi Lomi Massage

“Lomi” in het Hawaiiaans betekend “kneden, wrijven, verzachten of als de voetkussens van een kat”.  Lomilomi masseurs gebruiken handpalmen, voorarmen, vingers, knokkels, knieën, voeten en zelfs stokken en stenen. Er wordt met ene zonder oliën gemasseerd.

Pitjit massage

Deze techniek komt uit Indonesië (en betekend… massage) en wordt vaak thuis uitgeoefend. Het is een massage met snelle bewegingen en ritmes. Geleidelijk worden de diepere lagen van de spieren aangesproken om ontspanning en betere doorbloeding te bereiken. Verspreid over de Indonesische eilanden zijn lokale variaties te vinden in techniek en toepassing.

Polariteitsmassage

Hierbij word gewerkt aan herstel van de balans in het lichaam door het evenwicht te herstellen tussen de energetisch polen in het lichaam. De bewustwording van de (oorzaak van de) klachten bij de patiënt is belangrijk bij deze holistische massage.

Raindrop Therapie

Dit is een ontspannende aromatherapie met hoogwaardige etherische oliën samen met zachte massage technieken. Het wordt gebruikt bij de behandeling van rugklachten en vermoeidheid en diverse psychische klachten zoals depressies en trauma’s.

Reiki

Reiki is een ‘paranormale therapie’ die werkt op de ‘levensenergie’. De naam staat voor geest/ziel en energie/levenskracht. Het wordt toegepast voor klachten op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau, en eveneens ter versterking van gezondheid en welbevinden.

 Manuele lymfedrainage

Bij een oedeem is er sprake van ophoging van vocht in het lichaam c.q. lichaamsdelen. Afhankelijk van oorzaak en locatie van het oedeem, wordt op verschillende manieren gewerkt. Eerst activeren we de lymfe knopen in de nek, dit is de verzamelplaats waar het lymfevocht naar toe gaan. Met het wrijven van de handpalmen, het draaien met de vingers en het “scheppen” met de hand, breng je de stroming opgang. Meestal wordt een bepaald lichaamsdeel behandeld, zoals een gehele arm, been of rug. De behandeling zelf is zacht en rustgevend.

Lees verder…

Shiatsu

Shiatsu is een Japanse geneeswijze die is afgeleid van een oorspronkelijk in China ontwikkelde manier van zelfmassage. Letterlijk betekent Shiatsu “druk met de vingers”, maar naast vingers en duimen gebruik je handpalmen, voeten, knieën en ellebogen om gedoseerde druk op het lichaam uit te oefenen. Met de Shiatsutechniek kun je klachten als spier- of gewrichtspijn, hoofdpijn, duizeligheid of ademhalingsproblemen doen verdwijnen.

Sportmassage

Deze massage wordt niet alleen voor sport gebruikt. Revalideren na een operatie met behulp van sportmassage werkt heel goed, de weefsels worden door deze massagevorm goed doorbloed. Een sportmassage is ook zinvol na andere vormen van lichamelijke inspanning, zeker als deze zwaarder was dan gebruikelijk. Meestal richt de sportmassage zich op de (over)belaste regio bijvoorbeeld de benen of rug. Sportmassage zorgt voor een sneller herstel na blessures, en voorkomt blessures.

Lees verder…

Stoelmassage

Dit is een ontspanningsmassage voor met name schouder en nek. De patiënt zit licht naar voren gebogen op een stoel waarbij het hoofd/gezicht op een kussen rust. Hierdoor kan de nek volledig ontspannen. De massage wordt geheel gekleed gegeven en is ideaal voor kantoor-werkers die veel uren achter de computer en/of telefoon doorbrengen.

Tuina

‘Tui na’ of ‘Tuina’ is een Chinese therapie waarbij manipulatie van het lichaam vaak gebruikt wordt samen met acupunctuur, moxi, cupping, Chinese kruiden, t’ai chi, and qigong. De grondslagen zijn te vinden in Chinese taoïstische en vechtkunst en een poging om de 8 principes van traditionele Chineese geneeskunde met elkaar in balans te brengen.

 Thaise yogamassage

Tijdens een massage in diverse yoga-posities gebracht. Daarom noemt men Thaise massage ook wel eens schertsend “yoga for lazy people”. Men wordt bewerkt met knieën en ellebogen en soms zelfs met het volledige gewicht van de masseur of masseuse. Olie komt er niet aan te pas. De spieren worden gekneed tot het laatste restje spanning verdwenen is.

Thaise voetmassage

Drukpunten op de voetzool met een massagestokje gestimuleerd. Een van de voornaamste doelen van deze vorm van voetmassage is vermindering van spanning op lichamelijk en psychisch gebied. Het verbetert de doorbloeding, activeert de organen en stimuleert de zenuwbanen.. De Thaise voetmassage wordt opgebouwd met wrijfbewegingen over de gehele voet om de voet op te warmen, daarna volgen lichte kneding en acupressuur.

Voetzool reflex

Een alternatieve geneeswijze die ervan uit gaat dat alle organen en lichaamsdelen in verbinding staan met plaatsen op de voeten. De reflexologie deelt de voetzool in — sommigen voegen daar ook de handen en de oren aan toe — in zones die corresponderen met delen in het lichaam zoals het hart en de lever en stelt dat de massage van deze zones een onbelemmerde energiedoorstroming in het hele lichaam herstelt en/of onderhoudt, en dat aan de voetzool gevoeld kan worden met welk corresponderend orgaan er iets aan de hand is.

Zweedse massage

Zie Klassieke massage.

Zie ook ...

Virtuele Maagband

tegen gewichtstoename

Speciale Therapieën

Hypnose therapie
tegen roken, stress, etc


Behandeling van migraine, aanzienlijke vermindering klachten!

Testimonials

 • Wilhelmina

  Nadat ik bijna 60 jaar gerookt heb en vele stoppogingen later, heb ik de knoop doorgehakt. Mer succes!

 • Karel

  Mijn collega’s moesten wel lachen toen ik vertelde dat ik vanaf nu een niet-roker ben.

 • Bettina

  Mijn migraine en stijfheid klachten zijn met 75% vermindert!!

 • André Kamp

  Kundige therapeut, weet wat hij doet. Ik had er na 1 behandeling al baat bij!

 • D. Almekinders

  Gelukkig kan een massage in de loop van de zwangerschap ook zittend gegeven worden, een echte aanrader voor iedere zwangere dus!

 • A.H. uit Stellendam

  Mocht ik ooit nog andere problemen ondervinden, dan ga ik hier zeker weer naar toe!!

 • Diana K. uit Herkingen

  Ik had niet verwacht dat we met 3 behandelingen zo'n resultaat zouden behalen, ik ga reclame voor jou maken 😉

 • Marion v.d. N

  Heel blij ben ik dat ik De Leeuw Massagetherapie heb gebeld. In dat gesprek kon ik duidelijk uitleggen wat er aan de hand was en waar ik tegenaan liep!

 • M. Koene

  Doordat ik met zware tassen om mijn schouder liep kreeg ik daar veel last van. De tips die ik van Ron kreeg  zorgen er voor dat ik er nu anders mee om ga!

 • P. B. uit Dirksland

  De behandel combinatie van een chiropractor en die van jou heb ik als zeer prettig ervaren, heel fijn dat dit uit het zelfde verzekeringspakket kan worden opgelost! Je hebt hierdoor bij mij de puntjes op de i gezet!

 • Lianne

  Ik ben heel blij dat ik met mijn spoedgeval zo snel bij je terecht kon voor een behandeling, om nog een week door te moeten lopen met die pijn was voor mij geen optie!

 • Krijn

  Ik ben er nog iedere dag blij mee dat Ron die zeer vervelende blessure heeft genezen :-).

 • Julia

  Mijn schouder deed de hele dag pijn, toen kwam ik bij Ron terecht en al na 1 (pijnlijke) behandeling kon ik mijn arm al omhoog krijgen!

 • Temara

  Super bedankt voor de fijne behandelingen van mijn schouder / bovenarm. Het gaat nu weer goed met mijn spieren.

Meer reacties…